Aansprakelijkheidsrecht
In het Nederlandse geldt het adagium ”wie schade veroorzaakt, wie schade vergoedt”. Wanneer men schade veroorzaakt, dient deze dus te worden hersteld.
Schade is een zeer breed juridisch begrip en komt in vele vormen voor. Als u een ongeluk heeft waar een ander schuld aan heeft, heeft u te maken met bijvoorbeeld medische kosten die de ander moet vergoeden. U kunt echter ook inkomstenschade lijden doordat u door dat ongeluk uw onderneming tijdelijk moet stilleggen.
Dit klinkt erg eenvoudig, maar de praktijk is weerbarstiger. Wat als u het niet eens bent over de hoogte van het schadebedrag? Of als de andere partij ontkent de schade te hebben veroorzaakt? Heeft u zelf ook schuld aan het ontstaan van de schade of had u kunnen voorkomen dat deze hoger werd?
Voorts kunt u ook aansprakelijk zijn voor schade die u niet zelf heeft veroorzaakt, bijvoorbeeld vanwege kwalitatieve aansprakelijkheid.
Zo bent u als eigenaar van een dier verantwoordelijk voor de schade die dat dier veroorzaakt en als ouder bent u aansprakelijk voor de schade die uw kinderen veroorzaken. Een werkgever is aansprakelijk voor schade die zijn werknemers veroorzaken of lijden tijdens hun werk.
Maar wat als discussie bestaat wie de eigenaar van het dier is? En bent u als werkgever aansprakelijk voor roekeloos handelen van uw werknemer? En wanneer is nu precies tijdens het werk van de werknemer?
De advocaten van Van Rooy | Van Kessel Advocaten staan u graag bij op het gebied van aansprakelijkheidsrecht, of u nu een ander aansprakelijk wilt stellen of aansprakelijk gesteld wordt. Wij kunnen u adviseren en in een gerechtelijke procedure bijstaan.