Contractenrecht
Het Nederlandse recht huldigt het beginsel van de zogenaamde contractsvrijheid. Dat betekent dat u in principe in ieder contract iedere afspraak kunt maken die u wilt, tenzij de wet bepaalde contracten of onderdelen daarvan verbiedt.
De contractsvrijheid biedt u dus veel mogelijkheden. Daar staat echter tegenover, dat deze contractsvrijheid ook nadelen met zich kan meebrengen. De andere partij kan immers een bepaalde voor haar gunstige bepaling in het contract opnemen, waaraan u dan dus gebonden bent. Wat voor de ene contractspartij gunstig is, is vaak ongunstig voor de andere contractspartij. Daarbij is nog van belang, dat niet alleen hetgeen op papier is vastgelegd als overeengekomen geldt, maar ook al hetgeen u mondeling met elkaar heeft afgesproken.
Bij het sluiten van contracten wordt voorts vaak verwezen naar algemene voorwaarden. Deze algemene voorwaarden zijn echter alleen dan van toepassing, indien deze op de juiste wijze en tijdig aan de wederpartij ‘ter hand zijn gesteld’. Dit is ook van belang als u zelf algemene voorwaarden wilt hanteren.
Bovendien is er minder contractsvrijheid bij het gebruik van algemene voorwaarden. Dit laatste geldt met name bij contracten tussen een ondernemer en een consument of particulier. Deze particulier kan de zogeheten vernietiging van bepaalde bedingen in algemene voorwaarden inroepen als deze als onredelijk bezwarend kunnen worden aangemerkt. Tussen twee ondernemers is dat weer minder snel het geval. Voor ondernemers geldt dus dat zij zich hier goed van bewust moeten zijn, zodat zij goed weten of en wat zij nu aan hun algemene voorwaarden hebben.
Conclusie: de contractsvrijheid biedt zowel kansen als risico’s. Om daar volop van te kunnen profiteren en de risico’s zoveel mogelijk te beperken is het zinvol om juridische bijstand in te schakelen bij het omgaan met contracten, of het nu gaat om het aangaan van een contract, het daarmee omgaan of beëindigen daarvan.
Van Rooy | Van Kessel Advocaten biedt u graag haar diensten aan om u op het punt van het contractenrecht terzijde te staan. Daarbij kunt u zowel denken aan juridische advies en het opstellen van contracten als aan het voeren van een gerechtelijke procedure over een contract.