Huurrecht
Huur kan over allerlei zaken gaan. Meestal gaat het echter over het huren van onroerende zaken. De wet onderscheidt daarbij drie categorieën, waarvoor ieder eigen regels gelden:
- woonruimte;
- bedrijfsruimte voor middenstand (winkels, horeca, enz.);
- overige bedrijfsruimte (fabriekspanden, kantoren enz.).
Huur van woonruimte en bedrijfsruimte voor middenstand is in sterke mate dwingendrechtelijk geregeld. Dat betekent dat van deze wettelijke regels niet bij (huur)contract kan worden afgeweken. Een poging daartoe is niet rechtsgeldig.
Veel van de wettelijke bepalingen zijn ingegeven door de sterke huurbescherming die een huurder krachtens de wet geniet. Het is daarom belangrijk, dat u, zowel in de rol van verhuurder als huurder, zich op voorhand goed laat adviseren voordat u een huurcontract aangaat. Dit kan u in de toekomst veel tijd, geld en moeite besparen.
Bij het eindigen van huur moet u veelal rekening houden met de wettelijke opzegtermijn. Ook als u slechts tijdelijk woonruimte of bedrijfsruimte verhuurt moet u rekening houden met veel voorschriften. De gevolgen van fouten kunnen groot zijn: u kunt enkele maanden langer of zelfs voor onbepaalde tijd vastzitten aan een huurder. Als u zich vooraf goed laat adviseren voorkomt u in de toekomst veel problemen.
Van Rooy | Van Kessel Advocaten is gespecialiseerd in de problematiek van de huur en verhuur van onroerende zaken, zodat u bij ons hiervoor aan het goede adres bent. Ook voor het voeren van de noodzakelijke gerechtelijke procedures over huur bent u bij onze advocaten aan het goede adres.